SUBdV Architecture+55 11 3062-3522
subdv@subdv.com

CoBLOGo

CoBLOGo, Factory and Office Headquarter Annex
São Paulo, 2014

For this Factory and Office Annex in São Paulo Brazil, a ‘highlow’ fusion was employed, where high-tech architectural design strategies imported from abroad were combined with local low-tech construction methodologies to create a ‘tropicalized’ digital aesthetic. Parametric design, digital environmental simulation, and digital fabrication were employed to design and prepare the instructional guides for a low-tech labor force using simple local materials to construct a parametrically rotating concrete-block façade screen, as well as custom-made digitally fabricated furniture and internal wall panels.

056RED

The overall intent of the building was to provide an economical, environmentally sensitive, yet novel design to give a contemporary industrial identity to the factory complex. The annex building houses various programs on a split level site in front of an existing factory in the São Paulo industrial suburb of Taboão da Serra. The double-height ground floor space contains a new mechanized-loaded raw material storage facility, the first and second floors are dedicated to administrative office space for the factory, and the final floor is a show-room for factory products.

This is the first time in Brazil that a differentiating component- based façade system is built using digital design and fabrication. In reference to the traditional Brazilian ‘cobogo’ shading screen, this environmental ‘second skin’ controls the filtration of indirect sun-light through the operable windows on the south and west facades, while also creating a thermal mass which prevents the penetration of hot air in the interior spaces. The north side of the new annex is connected to the existing factory building, while the east façade is partially shaded by the trees and neighboring wall, and open to prevailing wind directions which allow for a cross natural ventilation of the space. The interior space is thus cool and bathed in a bright diffused natural light highlighted by a phenomenological play of shadow and light along the circulation spaces in the late afternoon.

Parametric computation was used for both the generation of various geometric configurations to create different environmental performance scenarios, as well as for a method to construct the façade itself. The parametric scripts generated subtle gradations of varying rotation angles of the blocks, controlled by their distance from different ‘attraction points’. This thus generated different sized openings and differently- angled light reflection planes, which were tested using digital environmental simulation to generate the best combination of both shading and illuminance. Digital fabrication was employed throughout the initial design process to produce various models and prototypes to develop different structural and fabrication options.

To mount the concrete blocks on site using the same rotations as those in the digital model, a parametric script created comb-like ‘guides’ to position the blocks, which were made by laser-cutting corrugated cardboard. Theses guides were placed on a moveable wood stand and track system that were fabricated of plywood using the CNC router. The concrete block mason only had to position the blocks against the guides and add vertical reinforcing bar in every other block, attached to the bottom and top concrete slabs, to obtain structural stability.

This fabrication process that links parametric design and digital fabrication to simple construction techniques and materials on site illustrates the process of ‘HIGH-LOW’, which SUBdV architects have applied on various building and research projects through experiments made during the Architectural Association Visiting School workshops, which they direct in Brazil. This process of combining ‘high-technology’ methodology (parametric computation and digital fabrication) with ‘low-technology’ construction methods and cheap local materials, (in this case the concrete blocks), can ‘tropicalize’ and give a new and critical Brazilian identity to digital design, to escape the growing ubiquitous and generic quality of the contemporary parametric aesthetic. At the same time, the façade also illustrates another concept that has been studied previously by SUBdV architects: that of ‘environmental ornamentation’, where ornament on a façade is no longer perceived as merely decoration, but becomes a useful element to produce a specific environmental performance, thus creating a new type of ‘functional aesthetic’ for building culture.

Parametric computation and digital fabrication were used to create decorative wall panels, stair guard-rails and the furniture for the office. The digitally designed perforated wall panels and guard-rails were conceived so to absorb sound in the open-plan of the new office layout, and to also give a multi-colored and textured aesthetic to the industrial monochromatic concrete structure and walls. All the wall panels and guard rails, as well as the components of the furniture were cut using the CNC router, and detailed with CNC milled box-joints, avoiding the use of metal hardware, thus creating a playful aesthetic. The tables were designed with a two-sided arrangement with an embedded channel in the middle for electric cables, and central dividing panels for privacy between users.

_

CREDITS

CoBLOgó by SUBdV
Architectural Design: Franklin Lee, Anne Save de Beaurecueil, Joseph Swan, Victor Sardenberg, Orion Campos, Renata Portelada and Fabricio Gomes.
Structural Engineer: Projetec
MEP Engineer: William de Vianna
Contractor: Udemar Empreiteira
Concrete Block Installation/Mason: Lenox (Mason Dodinha)
Furniture: SUBdV (Franklin Lee, Anne Save de Beaurecueil and Orion Campos)

SUPPLIERS
Glazing: Coelho Metal Esquadrias
Welding: Claudio Moreira
Millwork: Francisco de Andrade

Photos: Rodrigo Chust

Location: Taboão da Serra, SP
Date: 2013-2014
Site area: 3.000m2
Building area: 500m2

092rev1_SMALL

047 rev1

193rev1_CROPPED-SMALL

143 rev1_WEB

4

ILUMINANCIA_matrix_sm

AP_overall1_3_sm

compilation

IMG_4444

IMG_4390

008 rev1-CROP

_

Utilizamos três etapas para a realização do projeto : computação paramétrica, simulação ambiental e fabricação digital guiada pela metodologia do High Low, onde High – tecnologia utilizada para a geração da arquitetura através da computação e Low – instruções produzidas para que uma mão de obra não especializada pudesse construir a fachada de blocos de concreto, assim o mobiliário e painéis produzidos com fabricação digital.

O prédio anexo abriga principalmente o novo escritório e também outros programas, como armazenamento e showroom, e foi construído na parte frontal da fabrica existente em Taboão da Serra, SP. O espaço de pé-direito duplo no piso térreo é usado para armazenagem de matéria-prima; os primeiro e segundo andares são dedicados a escritórios administrativos para a fábrica , e o piso final será utilizado para o novo show-room de produtos de fábrica. A intenção geral do edifício foi dar uma identidade industrial contemporânea para o novo complexo da fábrica.

Acredito que este projeto representa a primeira vez, no Brasil , em que um sistema de fachada baseado em componentes diferenciados, controlados através da computação paramétrica, seja construída. Como resultado destas etapas, uma fachada de controle ambiental permite tanto a filtração controlada dos raios solares diretos na face sul e oeste da fachada e também cria uma massa crítica que evita a penetração do ar quente no escritório. Combinado com um brise na face oeste e sul, o lado norte é fechado por estar encostado no edifício existente, e o lado leste aberto é parcialmente sombreado por árvores e pelo muro do vizinho que permite uma ventilação natural cruzada dentro do ambiente. Consequentemente, a temperatura do escritório é agradável e o CoBLOgó produz um efeito fenomenológico com o jogo de luz e sombra.

A computação paramétrica foi usada tanto para gerar opções relacionais diferentes entre geometria e desempenho ambiental quanto para obter um método de construção da fachada. Os scripts paramétricos geraram graduações de aberturas diferentes criados pelas rotações e espaçamento variado dos blocos de concreto, sendo controlado por pontos de atração. Variações de aberturas diferentes foram testadas simultaneamente com software de simulação ambiental para verificar quais das opções dariam uma melhor iluminação natural indireta combinado com o melhor sombreamento. Fatores como estrutura e construtibilidade aliados a construção de protótipos ao longo do processo foram cruciais para a escolha da fachada.

Para a montagem dos blocos de concreto in loco, um script paramétrico gerou ‘guias’ de posicionamento dos blocos. Estas guias foram cortadas a laser em material papelão. Estas guias foram colocadas numa estante também fabricada digitalmente com a router CNC. O mestre de obras só precisou colocar os blocos adjacentes às guias e vergalhões interçalados para integridade estrutural. Este processo que liga a computação paramétrica e fabricação digital ao canteiro de obra ilustra o processo chamado HIGH – LOW, que a SUBdV aplica em vários projetos e pesquisas através de experimentos feitos durante os workshops do Architectural Association Visiting Schoool. Este processo combina processos de alta tecnologia (computação paramétrica, fabricação digital) com matérias e métodos de construção de baixa tecnologia, neste caso os blocos de concreto, para ‘tropicalizar’ e dar uma identidade nova e brasileira para o design digital, que é cada vez mais universal e ubíqua. Ao mesmo tempo, esta fachada ilustra o conceito desenvolvido pela SUBdV, chamado de ‘environmental ornamentation’ ou a ornamentação ambiental, onde o ornamento da fachada para de ser entendido como apenas uma decoração, mas sim como elemento funcional ao uso interno, produzindo uma nova estética.

A Computação Paramétrica e a Fabricação digital foram usados para realizar os painéis decorativos das paredes, o guarda-corpo e os móveis de escritório. Os painéis da parede e o guardo-corpo foram concebidos para absorver o som na planta livre do escritório e também para ambientar o espaço monocromático com superfícies policromáticas. Todos os painéis da parede, guarda-corpo e componentes das mesas foram cortados na roteadora CNC e detalhadas com encaixes que não necessitaram de cola, produzindo uma estética lúdica. As mesas foram projetadas em duplas, tendo uma canaleta central para receber e distribuir os cabos elétricos e data no centro, e divisórias centrais para dar privacidade entre os usuários.

_

CRÉDITOS

CoBLOgó por SUBdV
Projeto Arquitetônico: Franklin Lee, Anne Save de Beaurecueil, Joseph Swan, Victor Sardenberg, Orion Campos, Renata Portelada e Fabricio Gomes.
Estrutura: Projetec
Instalação Elétrica: William de Vianna
Construção: Udemar Empreiteira
Instalação Brise: Lenox (Mason Dodinha)
Mobiliário: SUBdV (Franklin Lee, Anne Save de Beaurecueil e Orion Campos)

Fornecedores
Esquadrias: Coelho Metal Esquadrias
Serralheria: Claudio Moreira
Marcenaria: Francisco de Andrade

Fotos: Rodrigo Chust

Local: Taboão da Serra, SP
Ano de Início de Projeto: 2013
Ano de conclusão do Projeto: 2014
Área do terreno: 3.000m2
Área construída: 500m2

subdv@subdv.com
+55 11 3062-3522
Al. Tietê, 17
01417-020 São Paulo SP
Brasil