SUBdV Architecture+55 11 3062-3522
subdv@subdv.com

LOUNGE FURNITURE – MONASHEES+

LOUNGE FURNITURE – MONASHEES+  Venture Capital
São Paulo, 2017

The Monashees+ Venture Capital office reception project is characterized by a fusion of contrasting elements: bringing together ancient cultural philosophies with contemporary design aesthetics; as well as simple materials and craft with high-tech digital design and fabrication processes.

12_DSC0104-smallres-cropped

The brief for the Monashees+ Venture Capital office reception, as presented by feng-shui design consultant Marisa Volonterio, envisioned a calming fluid lounge setting whose design and fabrication would exemplify the cutting edge technology of the start-up app firms it sponsors. Referencing the futuristic, aero-dynamic design aesthetic embodied in projects such as the iconic Eero Saarinen’s JFK Terminal, the continuous sofa and bar of the waiting area demonstrates this progressive fantasy of an inter-connected and borderless world to channel productive energies. To a certain extent, the project draws a parallel between fluidity of formal continuity and the fluidity of contemporary capitalism’s virtual economy.

The furniture pieces were 3D modeled using continuous topologies in animation software, which underwent a digital sculpting process in the articulation of the surfaces for the sofa seats, bar tops and niches. A specific algorithm was developed in parametric software to automate the preparation of the files for fabrication. First, script sectioned the 3D model according to the maximum depth of the computer numerically controlled (CNC) milling machine, and second, the script identified sections with negative slopes that were then automatically inverted.

With the fabrication files generated by the algorithm, the polystyrene sections were CNC milled, numbered and grouped, which defined the overall shape of the furniture pieces. These were used as the base for the more traditional craft of resin and fiberglass application, and the final lacquer paint finish. The final pieces, too large to fit in the small building elevator, were than hoisted up 18 floors and into the narrow window frame, a size restriction which defined the configuration of the 3 furniture pieces of the lounge.

Once in place, the furniture elements were wired up and received under-lighting, to create a floating effect that further emphasized this aerodynamic design. The bar was also configured with the infrastructure for the Virtual Reality mask and controls, which welcome visitors that arrive at the Monashees+ offices. The opening event exemplified this bringing together of contrasting technologies and cultures: at precisely 8:08 pm Chinese Feng-shui drummers both in the office reception as well as in China simultaneously drummed an inaugural ritual, which was followed by Virtual Reality explorations within this new space.

_

CREDITS

Monashees+ by SUBdV
Project Directors: Franklin Lee and Anne Save de Beaurecueil.
Team: Jeff Chicarelli, Júlia Tenuta, Daniel Frossard.
Architecture: Casanova Arquitetura
Consulting: Marisa Volonterio / Centro Senmonorom
Photos: Rodrigo Chust

11_DSC0172-cropped   01_IMG_1234   02_IMG_1428   03_SMALL SOFA       08_IMG_1763   09_IMG_1761

_

O projeto do lounge de recepção do escritório Monashees+ Venture Capital caracteriza-se por uma fusão de elementos contrastantes: reune antigas filosofias culturais com estética de design contemporâneo, bem como materiais simples e artesanato com processos digitais de projeto e fabricação de alta tecnologia.

O escopo para a recepção do escritório Monashees+ Venture Capital, conforme apresentado pela consultora de design especializada em feng-shui, Marisa Volonterio, visava um ambiente calmo e fluido, cujo design e fabricação exemplificariam a tecnologia de ponta das empresas de aplicativos de start-up que patrocina. Referenciando a estética do design futurista e aero-dinâmico incorporada em projetos como o icônico Terminal JFK da Eero Saarinen, os contínuos sofá e bar da área de espera demonstram essa fantasia progressiva de um mundo interconectado e sem fronteiras para canalizar as energias produtivas. De certa forma, o projeto desenha um paralelo entre a fluidez da continuidade formal e a fluidez da economia virtual do capitalismo contemporâneo.

As peças de mobiliário foram modeladas em 3D usando topologias contínuas em software de animação, e passaram por um processo de escultura digital na articulação das superfícies para assentos de sofá, topos de mesa e nichos. Um algoritmo específico foi desenvolvido em software paramétrico para automatizar a preparação dos arquivos para fabricação. Primeiro, o script seccionou o modelo 3D de acordo com a profundidade máxima da máquina de fresagem CNC (numericamente controlada por computador) e, segundo, identificou seções com declives negativos que foram então invertidos automaticamente.

Com os arquivos de fabricação gerados pelo algoritmo, as secções de poliestireno foram fresadas pela máquina CNC, numeradas e agrupadas. Após serem unidas, elas definiram a forma geral das peças de mobiliário em moldes específicos. Estes foram utilizados como base para a aplicação de serviço de artesanato tradicional, um processo que envolveu resina, fibra de vidro e o acabamento final de pintura em laca. As peças finais, muito grandes para caberem no elevador do prédio pequeno, foram içadas por 18 andares e inseridas no ambiente a partir da esquadria de janela estreita – uma restrição de tamanho que definiu a configuração dos 3 móveis do lounge.

Uma vez no lugar, os elementos do mobiliário receberam instalação elétrica necessária e iluminação na altura do chão, criando um efeito flutuante que enfatiza ainda mais esse design aerodinâmico. O bar também foi configurado com a infra-estrutura para a máscara de Realidade Virtual e controles, recebendo visitantes que chegam aos escritórios da Monashees +. O evento de abertura exemplificou esta combinação de tecnologias e culturas contrastantes: precisamente às 8:08 da noite, os bateristas chineses do Feng-Shui, tanto na recepção do escritório no Brasil quanto na China, tocaram simultaneamente um ritual inaugural, que foi seguido por explorações de Realidade Virtual dentro deste novo espaço.

_

CRÉTIDOS

Monashees+ por SUBdV
Coordenadores do projeto: Franklin Lee and Anne Save de Beaurecueil.
Equipe de projeto: Jeff Chicarelli, Júlia Tenuta, Daniel Frossard.
Arquitetura: Casanova Arqutietura
Consultoria: Marisa Volonterio / Centro Senmonorom
Fotos: Rodrigo Chust

subdv@subdv.com
+55 11 3062-3522
Al. Tietê, 17
01417-020 São Paulo SP
Brasil